Alois Wierlacher, prof. dr hab., studiował germanistykę, historię oraz filozofię w Kolonii, Wiedniu, Monachium i Bonn. 1964 – promocja. 1964-66 – Assistant Professor w University of California w Los Angeles. 1970-72 – twórca Instytutu Deutsch als Fremdsprachenphilologie na Uniwersytecie w Heidelbergu. Od 1975 – wydawca rocznika Deutsch als Fremdsprache (Intercultural German Studies). 1982 – habilitacja. 1983 – profesura w Hamburgu. 1984-1994 – prezydent Gesellschaft für Interkulturelle Germanistik. 1986-2001 – profesor na Uniwersytecie w Bayreuth. 1994 – założyciel Internationaler Arbeitskreis für Kulturforschung des Essens, 1996 – Akademie für Interkulturelle Studien. Profesor honorowy uniwersytetów w Karlsruhe oraz Qingdao (Chiny). Prezydent honorowy Gesellschaft für Interkulturelle Germanistik oraz członek honorowy Akademie für Interkulturelle Studien. Od 2008 r. członek prezydium Kulinaristik-Forum. Ważniejsze publikacje: Jahrbuch Deutsch als Fremdsprache (od 1975 r.), Fremdsprache Deutsch (1980), Das Fremde und das Eigene (1985), Vom Essen in der deutschen Literatur (1987), Kulturthema Fremdheit (1993), Kulturthema Toleranz (1996), Kulturthema Kommunikation (2000), Architektur interkultureller Germanistik (2001), Handbuch interkultureller Germanistik (współaut. Andrea Bogner, 2003), Kulinaristik (współaut. Regina Bendix, 2008).

<– powrót

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Yahoo! Bookmarks
  • Yahoo! Buzz